Lecytyna kapsułki

Lecytyna to substancja wyjątkowa. Składa się ona głównie z choliny i inozytolu. Nie ma podobnego naturalnego produktu tak doskonale łączącego fizjologiczne, dietetyczne, farmaceutyczne i technologiczne funkcje w jednym kompleksie. W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała a szczególnie jako główny składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Stanowi barierę ochronną ścian żołądka, ma poważny udział w gospodarce cholesterolem. Ponadto opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, skutecznie usprawnia pracę serca i całego układu krążenia krwi u człowieka. Najważniejszym obszarem działania lecytyny jest funkcjonowanie układu nerwowego.

Cholina – pobudza układ nerwowy wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Badania naukowe wykazują, że możliwe jest zapobieganie postępującej z wiekiem utracie pamięci przez włączenie suplementacji lecytyną codziennej diety. Codzienne spożycie suplementów zawierających cholinę ułatwia myślenie, zapewnia redukcję znużenia, zwiększenie żywotności oraz zwiększenie wydajności umysłowej. Zapewnienie odpowiedniego poziomu choliny pozwala na szybką regenerację przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym. Niedobory choliny mają związek miedzy innymi z chorobą Alzheimera, istnieją doniesienia o efektywnym stosowaniu lecytyny w zwiększeniu koncentracji i pamięci u dzieci schizofrenicznych i autystycznych. Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu. Jest to związane z obecnością w jej cząsteczce wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wiążą się z cholesterolem ułatwiając jego transport i usuwanie z ustroju. Działanie lecytyny wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i związanych z nią schorzeń sercowo-naczyniowych. Pierwsze doniesienia o stosowaniu lecytyny jako środka obniżającego poziom cholesterolu we krwi pochodzą już z 1958 roku – kilkutygodniowe podawanie lecytyny dawało wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu u badanych pacjentów. Pozytywny wpływ lecytyny dostarczanej w pożywieniu tłumaczony jest także jej właściwościami emulgującymi co pozwala na rozbicie spożywanych tłuszczów i cholesterolu na małe cząstki i zapobieganie przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych. W przeciwnym wypadku wzrasta niebezpieczeństwo blokady naczyń krwionośnych (miażdżyca naczyń) lub powstają stany zakrzepowe (zakrzepy naczyń wieńcowych). Ponadto inne badania wykazują, że cholina podobnie jak kwas foliowy mogą obniżać poziom homocysteiny, aminokwasu, którego duże stężenie może zwiększać ryzyko choroby wieńcowej. Lecytyna jest nazywana pogromcą tłuszczu. Nie tylko wspomaga metabolizm tłuszczów, ale także zapobiega jego gromadzeniu w niechcianych miejscach. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, między innymi podnosi wytrzymałość mięśni. Jest odpowiedzialna za rozpuszczalność cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Podawanie przez 6 miesięcy suplementu lecytyny z kwasem cholowym prowadziło, co stwierdzono w badaniach klinicznych, do zmniejszenia rozmiaru kamieni żółciowych. Oddziałuje również bardzo skutecznie na funkcje wątroby. Niedobór choliny w pożywieniu sprzyja akumulacji lipidów w wątrobie. Zaobserwowano pozytywny wpływ lecytyny na wątrobę u alkoholików. Pełnią ważną funkcję w reprodukcji, udowodniono znaczenie zwiększonej ilości choliny w podtrzymaniu wzrostu płodu. Pewna forma lecytyny ma także istotne znaczenie w procesie implantacji zapłodnionego jaja w ścianie macicy. Dostarczanie lecytyny okazało się skuteczne w znoszeniu zaburzeń w sprawności seksualnej u mężczyzn.

Inne pozytywne działania lecytyny na organizm człowieka:

  • dodanie suplementu lecytyny do diety diabetyków obniża ich wymagania żywieniowe;
  • w przypadkach długotrwałego braku pożywienia, organizm dla uzyskania energii wykorzystuje swoje białka i tłuszcze nie spalając przy tym zasobów lecytyny z wyjątkiem warunków ekstremalnych;
  • w mózgu i osłonkach mielinowych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym stwierdzono mniejszą zawartość lecytyny w porównaniu ze zdrowymi ludźmi.
  • podawanie lecytyny zapobiega powstawaniu łuszczycy, która wynika ze złego przetwarzania tłuszczy i wysokiego poziomu cholesterolu oraz jest pomocna w leczeniu wielu chorób skórnych obejmujących: egzemy, niektóre formy trądziku
  • u pacjentów z kamieniami w pęcherzykach żółciowych i z atakami kamicy po kuracji 13 g suplementu lecytyny dziennie wyraźnie zauważono poprawę;
  • brak choliny powoduje wystawienie niemowląt na niebezpieczeństwo podwyższonego ciśnienia krwi, a także sprawia, że stan taki ma tendencję do bycia nieodwracalnym. (ciekawostka: mleko karmiącej matki zawiera dużo więcej lecytyny w stosunku do mleka krowiego)

.

Tagi: ,