Green Tea Ekstrakt

Ekstrakt z Zielonej herbaty zawiera naturalne witaminy A, B1, B2, B6, K, PP, C, E, wapń, potas, cynk, miedź, mangan, magnez, żelazo, sód, fosfor, fluor oraz flawonoidy, polifenole, lecytynę, garbniki, cenne olejki eteryczne. Badania naukowe wykazały, że Zielona Herbata może skutecznie zapobiegać i wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych a szczególnie chorób wirusowych ( przeziębienie i grypa) stanów zapalnych i nowotworowych. Polifenole zwane Katechinami EGCG czyli epigallocatechin galusan także skutecznie spalają tłuszcz. Po zastosowaniu ekstraktu z zielonej herbaty krew obfituje w EGCG, który to związek za pomocą naczyń włosowatych dociera do wszystkich komórek człowieka. Osiadają one na powierzchni każdej komórki i blokuje przesyłanie informacji o wniknięciu wirusa, bakterii , stanów zapalnych czy komórek rakowych do sąsiadujących ze sobą komórek. Zablokowane komórki już nie reagują na polecenia wysyłania przez chore komórki na rozszerzenie swego pola działania na następne komórki , tkanki czy całe narządy organizmu człowieka.

KATECHINY to związki polimerowe, w których podstawową jednostką jest flawan-3-ol. Jednym z najbogatszych źródeł katechin jest zielona herbata, produkowana z liści herbaty chińskiej Camelia sinensis, nie poddanych procesowi fermentacji. Cztery podstawowe typy katechiny dominujące w liściach zielonej herbaty to epikatechina (EC), epigallokatechina (EGC), galusan epikatechiny (ECG) oraz galusan epigallokatechiny (EGCG). Związki te charakteryzują się znaczną aktywnością antyoksydacyjną, co znajduje zastosowanie w profilaktyce schorzeń układu krążenia, oraz działaniem chemoprewencyjnym. Katechiny zielonej herbaty działały jako wymiatacze wolnych rodników tlenowych, ponadtlenkowych, hydroksylowych i wielu innych. Badania epidemiologiczne na populacji Japończyków pijących regularnie zieloną herbatę lub stosujących ekstrakt w postaci kapsułek wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwości zapadania na chorobę wieńcową..