Kombucha

Kombucha czyli ekstrakt 125 mg 1 kapsułka odpowiada 1,5 litra napoju z Kombucha

Działanie lecznicze i profilaktyczne Kombuchy jest znane i doceniane już od tysięcy lat w medycynie naturalnej. Od Rosji aż po Indie, Chiny i Korei była ona stosowana jako skuteczny środek leczniczy do wewnętrznego oczyszczania i regeneracji organizmu człowieka. Legenda głosi, że w roku 414 naszej ery wędrowny lekarz z Korei o imieniu Kombu wprowadził się na dwór japońskiego cara Inkyo, który miał bardzo poważne kłopoty z żołądkiem. Za pomocą cudownego napoju Kombu uwolnił cara od dolegliwości, cierpień i bólu. Wieść o mistycznym uzdrowieniu szybko się rozniosła i stąd zastosowany przez niego grzyb otrzymał nazwę Kombucha. Na początku XX wieku lekarka z Japonii przeprowadzała badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców Kaukazu. We wsi Karkasom znalazła szczególnie wielu nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat. Powodem dożycia tak sędziwego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich codziennie napoju z Kombuchy. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii, ułatwiła jego produkcję i wytwarzanie z niego napoju. W ten sposób, poprzez Filipiny dociera on do Europy. Wśród naukowców ze świata medycyny, które pozytywnie wypowiedziały się na temat Kombuchy, są: Bacinskaja (1914) Prof. S. Bazarewski (1915) Prof. P. Lindner (1917/18) Prof. Dr Rudolf Kobert (1917/18) Prof. Dr Wilhelm Henneberg (1926) Dr Madaus Waldeck (1927) Prof. Dr Lakowitz (1928) Dr Maxim Bing (1928) E. Dinslage und W. Ludorff (1927) Dr Siegwart Hermann (1929). Istnieją też obszerne badania prowadzone przez Prof. Dr. Winogradowa, dotyczące wpływu Kombuchy nad wspomaganiem leczenia wielu postaci raka.

Czym jest Kombucha? To grzyb herbaciany swym kształtem przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający blisko 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę). Z biologicznego punku widzenia jest ona „zlepkiem” kilku rodzaju drożdży i bakterii, które żyją ze sobą w symbiozie. „Podział pracy” pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.

Główne działanie Kombuchy polega na oddziaływaniu na organizm człowieka kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu z różnych toksyn oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych co sprzyja procesowi trawienia i pracy jelit.

Podczas fermentacji Kombuchy powstają bardzo wartościowe dla człowieka związki:

  • Kwas glukuronowy, prawoskrętny (L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
  • żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
  • witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
  • 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy trawienne, garbniki, naturalne fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
  • związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) i dwutlenek węgla.

Wieloletnie badania prowadzone na całym świecie udowodniły, że Kombucha:

  • wielokierunkowo wzmacnia układ immunologiczny człowieka,
  • stosowana systematycznie pomaga w zapobieganiu przeziębień i grypy,
  • mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • skutecznie reguluje przemianę materii,
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej (cukry i białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze spalają się, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej)
  • przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
  • dodaje siły i poprawia koncentrację, odtruwa organizm
  • zmniejsza i łagodzi objawy reumatyzmu
  • efektywnie pobudza soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając tym perystaltykę jelit
  • skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami i sterydami

.

Tagi: , ,